dimarts, 5 de febrer del 2013

Carnestoltes

Hola de nou a tots i a totes, 

Avui parlaré del carnaval i donaré alguns recursos per a treballar a l'aula aquesta festa tradicional.


  • Primer una mica d'història: 



El carnaval és una de les festes populars de major tradició en la historia de la humanitat.
Hi ha varis estudis que asseguren que tot va començar amb els sumeris, uns quatre mil anys abans de Crist. Els sumeris van ser els primers habitants que van assentar-se al riu Tigris i Èufrates.
D’orient, com tantes altres coses, van passar a Occident, transformant-se en els rituals grecs en honor de Dionisi, el Deu del vi. Més tard, van ser els romans amb el Deu Baco i, posteriorment, els egipcis van consagrar les seves festes a Apis.
El gran salt cap a Europa es va produir a l’Edat Mitjana i, per a major precisió, a Itàlia, a les ciutats de Venècia i Roma, que van ser les primeres a celebrar aquestes festes paganes, portades pels navegants.
Llavors, l’església romana va comptar quaranta dies enrere per establir el temps de quaresma i els va precedir de tres jornades de distensió autoritzada que es van identificar com a carnaval, paraula provinent del llatí medieval “carnelevarium”, que es tradueix com “treure la carn”, referint-se a la prohibició de consumir carn en el període previ a la Pasqua.
Les dates del carnaval a Espanya depenen del calendari litúrgic, com a la resta del món, que se celebra, generalment, al mes de febrer. Durant la setmana del carnaval totes les ciutats celebren festes populars com rues pels carrers, disfresses, música i màscares.
Entre les celebracions del carnaval a Espanya, les més conegudes són les de Cádiz, Santa Cruz de Tenerife i les Palmas de Gran Canaria. Cada una amb una manera característica de celebrar aquesta llarga festa que dura varis dies.
A Catalunya, destaquen les festes de Barcelona, el de Sitges, i Tarragona en la vessant més brasilera i el de Vilanova i la Geltrú i Solsona com a tradicionals.

  • Caretes per a retallar:
Un bon recurs per a treballar a l'aula és mitjançant les caretes. En el següent enllaç teniu un recull d'aquelles caretes que m'han agradat més i que he trobat a la xarxa. Sempre en podeu trobar alguna més i la podeu fer servir igual. 
Les he dividides en dos enllaços. El primer són caretes que s'han de pintar i retallar mentre que el segon ja són pintades i només s'han de retallar. 


  • Cançó del carnestoltes
Un bon recurs, també, és la cançó del Carnestoltes. Aquí en teniu la lletra i la partitura per si us pot servir. A la xarxa en trobareu més. També teniu un vídeo del Youtube per a poder cantar-la amb els alumnes. 


  • Decorar la classe
He trobat a la xarxa uns cartells per a poder decorar la classe. Aquí en teniu una mostra (alguns són en castellà).


Segueixo buscant més recursos per a treballar aquesta festa tradicional tant especial i que celebrem amb tanta alegria. 

Com sabeu, em podeu fer arribar les vostres aportacions, idees, etc. a: unapiladerecursos@gmail.com. Estaré encantada de compartir-ho amb tothom!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada